Νοέ

4 σκέψεις για το "Η πτώση του δικέφαλου αετού"

 1. Μου αρέσει πάρα πολυ ότι έχεις γράψει είναι σωστο … Αλλά για εμένα θα συμπληρωνα σίγουρα ότι ένα πράγμα που οδήγησε στην πτώση του Βυζαντίου είναι είναι η κατάργηση των ακριτων . Καθώς πλέον ο μισθοφορικος στρατός πλέον δεν εχει να πολεμήσει για τα χωράφια ΤΟΥ αλλά για χρήματα μόνο. Αυτό φάνηκε σε μια από τις πιο καταστροφικές ήττες του Βυζαντίου από Του Οθωμανούς στην μάχη του Ματζικερτ.

  1. Hey, ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο το εκτιμάμε πραγματικά.
   Αυτό που είπες σχετικά με την κατάργηση των ακριτών ναι μεν έχει μια βάση, όμως ο θεσμός αυτός είχε αρχίσει να διαλύεται ήδη από τον 11ο αιώνα, οπότε δεν το θεώρησα σκόπιμο να το συμπεριλάβω σε ένα κείμενο που ασχολείται κυρίως με 13ο-14ο. Επίσης η σημασία του θεσμού για την διασφάλιση των συνόρων πιστεύω είναι αμφίβολη, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου. Μισθοφορικοί στρατοί είχαν υπερασπιστεί την αυτοκρατορία επαρκώς κατα τους προηγούμενους αιώνες, το βασικό πρόβλημα ήταν η πληρωμή των μισθοφόρων αυτών.
   Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως αυτή η αιτία εμφανιζόταν συχνά και σε εγχειρίδια (σχολικά κυρίως) και επιστημονικά βιβλία, όχι απαραίτητα γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας αλλά γιατί ταιριάζει στην δική μας, σύγχρονη, αντίληψη περι του στρατιώτη που υπερασπίζεται στην πατρίδα λόγω της αφοσίωσης του σε αυτή.
   Ααα επίσης στο Ματζικέρτ αντιπροσωπευόταν μια συνοσπονδία τουρκικών φύλων, αρα δεν μπορούμε να μιλάμε μονο για Οθωμανούς, ίσως Σλετζούκους(εαν θεωρήσουμε πως ο όρος είναι περιεκτικός και περιγραφικός). Ξερω λεπτομέρεια, απλα για να μην υπάρξει σύγχυση για τους υπολοίπους.
   Dantόn

 2. Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Όμως αν αναφέρεστε στον δικέφαλο σαν σύμβολο του Βυζαντίου να παρατηρήσω ότι αυτό ήταν ο αετός, ο δικέφαλος ήταν το οικόσημο των Παλαιολόγων.

  1. Hey. ευχαριστούμε για το σχόλιο
   Αμα δείς την αναφορά του δικέφαλου αετού στην τρίτη παραγραφο αναφέρεται ως το νέο συμβολο που απέκτησε το βυζάντιο μαζί με την νέα δυναστεία του. Έχεις φυσικά δίκιο πως ο δικέφαλος αετός ήταν το σύμβολο της δυναστείας τον Παλαιολόγων, παρόλα αυτά ο 13-14 -15ος αιώνας για την αυτοκρατορία ήταν μια περίοδος σχεδόν συνώνυμη με τους παλιολόγους και επομένως η αυτοκρατορία υιοθετεί πολλά απο τα συμβολά τους. Η μόνη ασάφεια που ίσως δημιουργείται νομίζω προκύπτει απο τον τίτλο. Προς υπεράσπιση του τίτλου θα πω πως απλά ακούγεται πιο εντυπωσιακός και νομίζω πως ο δικέφαλος αετός είναι ενα σύμβολο που σχεδόν ο καθένας αναγνωρίζει ως “Βυζαντινό” καλώς ή κακώς. Θέλω να πιστεύω ομως πως με τη τρίτη παράγραφος ξεκαθαρίζεται η συγγένια του συμβόλου μονο με τους Παλαιολόγους.
   Dantόn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *